Waarschijnlijk ben je al door mijn website over leiderschapscoaching gescrold en ben je de term ‘no nonsense coaching’ tegenkomen. Gingen je wenkbrauwen daarvan ook even een centimetertje omhoog? Ik snap het. Zeker wanneer je iets verder in de website misschien juist iets las over Oosterse wijsheden. Dat klinkt misschien als een leiderschapscoach in tweestrijd? Toch is dat absoluut niet zo. In dit artikel ontdek je meer over hoe je met leiderschap coaching het beste uit twee werelden kan halen; de Westerse psychologie en de Oosterse wijsheden. Nu al benieuwd wat die non dualiteit voor jou kan betekenen? Laten we er over sparren.
Coaching en leiderschapscoaching
Laten we even teruggaan naar het begin en de term ‘coaching’ ontleden. Coaching wordt gedefinieerd als ‘begeleiding bij zelfonderzoek’. Ook tijdens een leiderschapscoaching traject gaan we dus ‘het zelf’ onderzoeken. Daarvoor bestaan verschillende theorieën en benaderingen. Wil je daar meer over weten? Lees dan bijvoorbeeld dit artikel over goed leiderschap of verdiep je met dit artikel in persoonlijk leiderschap. Dan weet je meteen meer over de verscheidene psychologische benaderingen die er in de loop der tijd zijn ontstaan.
Valt je iets op? Alle psychologische benaderingen hebben een ding met elkaar gemeen: ze onderzoeken allemaal ‘het zelf’. Ze gaan allen dieper in op ‘de ik’. En daar ligt het verschil met mijn manier van leiderschapscoaching in non dualiteit.
Op weg naar ontspannen leiderschap? Neem contact met mij op voor jouw coaching leiderschap.
Down to earth spiritualiteit
Klinkt misschien in eerste instantie ook tegenstrijdig? Of wekt het juist jouw nieuwsgierigheid? Laat me je uitleggen waarom spiritualiteit ook down to earth, praktisch inzetbaar, kan zijn. Dan komen we meteen dicht in de buurt van wat we onder de term ‘no nonsense coaching’ kunnen verstaan.
Non dualiteit is een benadering die is geïnspireerd door de voorbeelden van meesters en heiligen van de non-duale tradities van Azië. Zoals? Boeddha, Lao Tse, Longchenpa, Nagarjuna en vele anderen. Zij gingen met non-dualiteit aan het ‘ik’ voorbij en zochten de hoogst mogelijke spirituele ervaring. Men spreekt dan van ‘verlichting’. En dan hebben we het niet over de led in de gang.
Dus alles wat wij doen, op welk gebied dan ook (religieus, wetenschappelijk, economisch, politiek, artistiek), is gericht op het bereiken van een staat waarin alle behoeften en verlangens vervuld zijn.
“Wanneer er niets meer te bereiken of te realiseren valt, er niets ontbreekt aan onze beleving in het moment zelf, er geen gehechtheid of afkeer is, en geen verlangen bestaat om omstandigheden anders te laten zijn dan die zijn, dan hebben wij de vervulling bereikt die beschreven is door de grote meesters en wijzen wanneer zij spreken over zelfkennis, egoloosheid, puur gewaarzijn of perfecte wijsheid.” (uit: Radiant Mind van Peter Fenner)
Lees het citaat hierboven nog eens rustig door, misschien regel voor regel. Dan zal je erin terugvinden dat er dus een diepere laag in onszelf is. Die diepere laag gaat voorbij aan ‘de ik’ en geeft geen betekenis aan iets. Nee, het is dan de ervaring die ‘is’. De enige ervaring die totaal ‘open’ is, zonder inhoud of structuur.
Vanuit die ervaring, ik noem het ‘het lege midden’, ben je altijd compleet. Je kunt er in het hier en nu vertoeven, zonder schuldgevoelens over het verleden of zorgen over de toekomst. Het lege midden geeft een vrij gevoel, omdat je vanuit ‘compleet zijn’ handelt en aan het einde van de dag niet na hoeft te denken over wat je had moeten doen, of had moeten laten. Of over hoe egoïstisch, lui, arrogant of wat je dan ook eerder die dag was.
Kortom, jij bent helder en compleet. Daarom spreek en handel je naar hoe het op dat moment juist is. Tja, dan gaat de vraag over ‘wie ben ik?’ nergens meer over. Dan hebben we het meer over ‘hoe ben ik?’.
Interesse in no nonsense leiderschapscoaching? Neem gerust eens contact met mij op.
Je ziet het of je ziet het niet
Wie bekwaam is in het doen van zelfonderzoek én het non duaal gewaarzijn kan ervaren, ziet alle neigingen, verbanden en patronen. Oké, je ziet ze niet zozeer visueel, maar je hebt het gewoon door. Je herkent het, erkent het en kan het jezelf uitleggen. In wat voor situaties bijvoorbeeld? De neiging om het iemand van jouw team steeds weer naar de zin te maken. Of het schuldgevoel dat kan ontstaan wanneer je ‘nee’ tegen iemand zegt.
Het mooie is dat je vanuit non duaal gewaarzijn alles gaat herkennen en vervolgens kunt duiden of iets daadwerkelijk klopt. Klopt de irritatie die iemand bij jou oproept? Doet die persoon echt iets wat een irritatie bij jou rechtvaardigt? Of is het in feite een spiegel die jou wordt voorgehouden? Om erachter te komen wat klopt, is het van belang helder te zijn. Aanwezig in het nu en met inzicht in hoe jij als persoon bent. Met kennis over hoe jouw overtuigingen, neigingen en patronen tot stand zijn gekomen.
In mijn praktijk gebruik ik daarom de combinatie van Westerse Psychologie en non-dualiteit.
Vanuit het non-duale gewaarzijn, mijn lege midden, begeleid ik coachees bij hun zelfonderzoek. Tijdens dat zelfonderzoek gebruiken we de kennis van het Westen om te kunnen duiden waar bepaalde overtuigingen vandaan komen. Zie het als de meest waardevolle combinatie van weten (Westers) en ervaren (Oosters) die dit zo mooi maakt.
- Niets is wat het lijkt, het is wat het is.
- Dat wat iets lijkt te zijn, is door jou(w) zelf gecreëerd.
- Dus wie ben jij eigenlijk?