Gepubliceerd in maart '21

Wat is persoonlijk leiderschap en wat is het resultaat?

Over: persoonlijk leiderschap en jouw positieve & negatieve kanten

leiderschapleiderschapscoachingpersoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap

In dit blog:

Jennifer

Deel dit bericht

In dit blog:

Wil jij ook meer het gevoel hebben dat jij de regie over je leven hebt? Een inkoppertje, klinkt misschien wat clichématig. Maar was het niet zo dat er in alle clichés een waarheid schuilt? Precies. Laten we daarom in dit artikel over persoonlijk leiderschap toch op zoek gaan naar de toegevoegde waarde van die openingsvraag die iedereen zichzelf weleens stelt. Want ook jij wilt toch meer zelfvertrouwen, (nog) sterker in je schoenen staan en durven vertrouwen op jouw intuïtie? Ik geef je in dit artikel waardevolle inzichten over hoe je dat voor elkaar krijgt. Kies je liever meteen voor een op-maat coachingstraject? Ik kijk graag samen naar jouw specifieke coachingsvraag.

Goede kanten

Laten we positief beginnen; jouw goede kanten. Vaak weten we namelijk wel waar we goed in zijn. We zijn daarom ook snel geneigd om vooral te kijken naar die positieve kant van onszelf.

Opvoeding, school, omgeving; eigenlijk alles in ons leven is erop gericht onszelf ‘beter’ te maken. Want zo ontwikkelen we talenten, worden we efficiënter en ambitieuzer, geraken we hogerop de carrièreladder. Het is dan ook zeker van waarde om in kaart te brengen waar jij echt goed in bent. Maar…

Tijdens een opleiding personeelsmanagement leerde ik dat je een sollicitant altijd moet vragen naar de sterke eigenschappen, maar zeker ook naar zijn of haar zwakke kanten. En dan wordt het vaak lastig. Voor veel mensen is het een flinke opgave om zichzelf af te vragen: “Waar ben ik slecht in?” En jezelf die vraag stellen is één, er een eerlijk antwoord op geven is twee.

Wat zegt dat over ons? Als we alleen de goede kant van onszelf kennen, wie zijn we dan eigenlijk?

Kernkwadranten 

Er zijn veel theorieën en daaruit voortgekomen modellen die je kunnen helpen om te ontdekken wat jouw ‘slechte kanten’ zijn. Of misschien moeten we het ‘minder goede kanten’ noemen? Nee, laten we het beestje bij de naam noemen en er open en eerlijk over zijn. Juist dan boek je straks vooruitgang.

Maar goed, die theorieën en modellen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met de kernkwadranten van Daniel Ofman. Deze bedrijfskundige en oprichter van Core Quality International introduceerde de ‘kernkwadrant’. Een theorie waarmee hij beschrijft dat er tegenover elke kwaliteit die je bezit, een valkuil bestaat. Als bijvoorbeeld: iemand die de kwaliteit ‘bescheiden’ bezit, wordt onzichtbaar als hij daarin doorslaat. Onzichtbaar zijn is dus de valkuil van bescheidenheid.

Bij iedere valkuil hoort een uitdaging, in dit geval is dat profilerend worden. Maar bij iedere valkuil past ook een allergie; als je doorslaat in profilerend zijn, kun je arrogant worden.

“Elke positieve kant die jij van jezelf kent, heeft ook een negatieve of schaduwkant.”

Voice Dialogue

Heb je al iets van jezelf herkend met behulp van de kernkwadranten? Goed, dan is het nu tijd voor nog een ander waardevol voorbeeld. Laten we, voordat we het gaan hebben over een persoonlijk leiderschap training, eens kijken naar de ‘de bus met daarin al jouw ikken’. Een goede metafoor, beschreven in de Voice Dialogue methode. Die methode werd ontwikkeld door de psychologen Hal en Sidra Stone. Ik leg je er alvast wat over uit aan de hand van de volgende schets.

Stel, je hebt een busje met daarin al jouw verschillende persoonlijkheden. Beeld het je in en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wie zit er bij jou aan het stuur?
  • Wie zet jij het liefst helemaal achterin? 
  • Zit de perfectionist die bij elke bocht op de rem trapt voorin?
  • Of bepaalt de doener die alleen maar gas wil geven de richting?

In het boek ‘The dark side of the light chasers’ van Debbie Ford staan veel mooie voorbeelden van hoe je schaduwkanten (een ander woord voor jouw andere, bij jezelf minder populaire, ikken) kunt vinden en omarmen. Met het boek ga je op zoek naar antwoorden op vragen als:

  • Heb jij een Assertieve Annie in je? 
  • En waar is Lieve Linda? 
  • En Herrieschopper Hanneke?
  • Is er ook een Mooie Marleen?

Zoekt en gij zult vinden.

“Je bent in wezen alles wat je wilt zijn, maar ook dat wat je niet wilt zijn.”

Persoonlijk leiderschap 

Nu de link met persoonlijk leiderschap. Tijd om in te zoomen op de vraag: wat is persoonlijk leiderschap en wat is het resultaat? Voor persoonlijk leiderschap is de wil voor het kennen van waarheid nodig; je moet ook je minder goede kanten willen leren kennen en ont-wikkelen. Zodat elke keuze die je maakt, er eentje is waarvan je kunt zeggen dat `ie weloverwogen is. Alles heeft mee mogen wegen. 

Resultaat? Als je alle kanten van jezelf hebt ontdekt en deze welkom kunt heten, dan ben je je beste innerlijke Leider. Dan spreek je van Persoonlijk Leiderschap. En dan zul je uiteindelijk zien dat je in feite alles bent. Dat je, als je in balans bent, elk moment zelf kiest voor de bij dat moment passende actie of reactie. 

Kiezen voor het leven dat voor jou klopt. Vanuit vertrouwen, liefde en balans. Voor jezelf en de ander.
Dat is Persoonlijk Leiderschap.

Ontdekken wat Persoonlijk Leiderschap training voor jou kan doen?

Meer soortgelijke berichten

Weten of het klikt?

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op. 

Test jezelf voor een eerste indruk.

© 2024 Jenn